The Story of a Kitchen’s 3rd renovation

Creatively the client wanted a little diversity through out this kitchen design. Originally the client had a very dark raised panel Kitchen that they renovated  20 years back so this was the 3rd renovation this customer had done in this house. The conversation about how they had evolved the house through the years was very educational. In this renovation, they wanted a timeless, simple, and open approach to their central living environment as the kitchen adjoins an open sitting room and is the most used space in the house.  The open transitions and framework are to facilitate family conversations while doing mixed tasks like homework and food prep.

The first idea on the drawing board was filling the whole room with cabinets, but as we talked with the client about their needs and style we evolved into a super simple result. The original kitchen was full of late 80’s raised panel and dark cherry when we started.

In the design process we opened up the feeling with open-front shelving to achieve a sleeker, clean, zen feeling. The craftsman feel was brought out with an eclectic warm touch and breaking the kitchen into sections.  The front area is composed of the wooden front dishwasher, the mosaic tile back-splashes behind the sink and granite counter tops for food preparation next to the stove and between the sink.

The kitchen design sense and experience provided by the Gepetto craftsmen caught simple tweaks like adjusting the counter height to accommodate the client’s favorite coffee maker. An Advantium oven was chosen for low height.  The refrigerator was designed into a vertical cabinetry unit on wall space across the doorway from the kitchen entrance. The pull out oven, coffee nook and pantry storage on the left are topped off by craftsmen architectural molding on the top to bring a more wardrobe feel to the unit.

To pair with the fridge-oven-pantry unit, a multipurpose island was designed to anchor the center of the room with balanced preparation space and seating space.

Storage, presentation and function – all wrapped into a beautiful architecturally inspired piece.

Seating for three on the right of the island with warm bronze station lights hanging over the table surface.

Lighting Detail

The client suggested a bold paint color. While examining the kitchen space and consulting with the client, the Gepetto craftsmen noticed the stain color from the client’s sewing table and that hue made for a warm accent and brought out the natural variety in the wood grain.

Gepetto doesn’t forget the functional details!

The Island contains hidden power outlets for laptop charging
and kitchen appliances so cords are stretched across
where they would otherwise be tripped over.

Contact us for your custom kitchen design consultation:

%d bloggers like this: